3月の法語

問題は、人の価値を試すもの

プラティープ・ウンソンタム・秦さんの母親は、プラティープさんに、「問題があった時、三つの道がある。逃げるか、妥協するか、闘うか。問題は人の価値を試すものなのよ。」と言って育てたそうです。 プラティープさんは、一九五二年にタイのスラムに生まれ、六歳の頃から路上で物売りとして働き始めました。彼女は『教育こそが生活を大きく変える原動力になる』と確信し、一九六八年、姉と共に両親たちが働きに出ている間に子どもたちを預かって教えることを始めました。親たちからは文房具代として一日に今の十円にあたる一バーツを出してもらったので、住民たちは「一日一バーツ学校」と呼びました。

こうした活動が世に認められて得た報奨金を投じて財団を設立し、スラムの子どもたちに教育を受けさせることを目的に、さらに活動をスタートしました。また、彼女は、将来どんな問題が起きてもスラムの人々が自分達の力で取り組んでいけるように、住民委員会を設置するよう住民に呼びかけました。

このように彼女は、スラム住民が生活向上のために互いに協力し発展していけるように、いつでも問題と向かい合い、多くの活動を行ってきました。

彼女の母親の「問題があった時……闘う」という教えが、プラティープさんをこのように育てました。「逃げるか、妥協する」方向で動いていたら、このような人生を送っていなかったでしょう。どこまでも真正面から取り組んで、闘っていくところに、人間の価値があることを母親は教え、彼女は実行しました。

皆さんも、真正面から問題に向き合う姿勢を持ち続けましょう。

出典 東九州龍谷高等学校 宗教教育係

3月の法語」への10件のフィードバック

1. Hey, you used to write great, but the last few posts have been kinda boringK I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

2. Good ?V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

3. Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired! Very helpful information specifically the last phase 🙂 I take care of such info a lot. I was looking for this particular info for a very lengthy time. Thanks and good luck.

4. I will right away take hold of your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize so that I may subscribe. Thanks.

5. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

6. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

メールアドレスが公開されることはありません。